IMG 8095Három napos szakmai sorozatunk befejező rendezvényét tartottuk december 3-án Székesfehérváron a Rác utcában,

a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében.

 

 

 

 

Szűcs Erzsébet művészettörténész beszélgetett Ecsedi Mária képzőművésszel textilekről Az első percektől a közvetlen beszélgetés olyan érzést keltett, mintha már régi ismerősök lennénk. Megtudtuk a művész életének fontosabb állomásait.

Jelentős lépést jelentett számára 1966-ban Székesfehérvárra költözése, az azt követő alkotó évek. Szeretettel tekintett vissza Kincsesbányai ismeretségeire, közös munkáikra Kovács Károly, Diós Tibor kovácsokkal (egyesületünk tagjai). Húsznál több cégért készítettek el a művész ötletei, szabásmintái alapján, a lágy esésű, textil hatást keltő kemény vasból. Nagy részük Székesfehérváron látható, kalandra fel, keressük meg őket!

Mária sok barátra, alkotó társra talált a Móri Képző- és Iparművészeti Szabad Iskola alkotói között is.

Nevéhez kapcsolódik a Székesfehérváron régóta megcsodálható Kovács Jenő Órajáték tervezése is, a kivitelezésben Diós Tibor is részt vett.

1995 körül vetődött fel a honfoglalás 1100. évfordulójának megünneplése alkalmából, hogy a kiállítótermekbe szánt műveken túl legyen valami új , így született a művész nevéhez fűződő új műfaj, amit művészzászlónak neveztek el. Első alkalommal 1996-ban, majd 2000-ben írtak ki pályázatot a témában, amit több alkalom követett.

Az alkotásokat a Székesfehérvári  Művészzászló Fesztiválokon Szűcs Erzsébet szervezésében lehetett megtekinteni.

 

Khinayat Babakhumar „ A kazakok ornamentikájának egyéb sajátosságai” címmel tartott előadást, felesége Meden Saule és lánya is elkísérték.

Khinayat Babakhumar kazah etnográfus professzor előadásában bemutatta szülőföldjét és különleges hímzéssel készült textíliáik motívumait, színeit, kompozíciós rendjét. Elmondta, hogy az elmúlt hosszú évek során nagyon sok régi tárgyat megsemmisítettek, így számtalan ismeret is odaveszett. Manapság magyar kézművesektől tanulják "vissza" a technikákat, és európai múzeumokba menekített tárgyakat tanulmányoznak.

Így talán megőrizve-megújulva megmarad utódainknak.

 

Herceg Zahid László „ A török kilimek titkai”

Miközben a mesés színekben gyönyörködtünk, megtudtuk, hogy a kilim  szőnyeget csak nők készítették, naponta 15 cm-t haladva. A színek növényi festéssel készültek,  amik a mai napig generációs titkok.

 

A gyakorlati foglalkozáson a kazak hagyományhoz tartozó tamburhímzéssel  lehetett ismerkedni, gyakorolni Meden Saule vezetésével.

 

A „Kalandozások a textilek világában”  sorozatunkban elhangzott előadások, gyakorlati foglalkozások hasznosak voltak , az új ismeretekkel ismét gazdagabbak lettünk.

 

A képeket a Galériában itt lehet megtekinteni.