a IMG 8034A Zentai úti Általános Iskola tanulói - Csikós-Árky Brigitta tanárnő vezetésével -karácsonyi énekükkel, csodálatos csengettyű játékukkal adventi hangulatot teremtettek.

 

 

 

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete nevében Szenczi Jánosné, az egyesület elnöke köszöntötte a velünk együtt ünneplőket a 20. „Betlehemi szép csillag” pályázat és kiállításon.

Spányi Antal megyéspüspök úr ünnepi köszöntőjében kiemelte az advent szerepét, a lelki felkészülést a Karácsonyra. Örömmel üdvözölte a sok óvodás, iskolás pályázatot, és a sok gyerek résztvevőt a megnyitó ünnepségen.

Szenczi Jánosné gondolatai a kiállításról:

 

„20. éve rendezzük meg Székesfehérváron a „Betlehemi szép csillag” pályázat és kiállítást. Pályázatunk célja, hogy az alkotások segítségével lélekben is készüljünk az adventre, a Karácsonyra, Jézus születésére, és ehhez a lelki felkészüléshez a betlehem készítése családi vagy baráti körben nagyon jó alkalom. Azok a gyerekek, akik akkor beküldték az alkotásaikat ma már felnőttek. Bízom benne, hogy majd az ő gyerekeik is követik szüleik példáját, és az elkövetkezendő 20 évben változatlanul sok szép alkotást állíthatunk ki itt, a Művelődési házban. „

 

Ezt követően Radetzky Jenőné Csilla és Varga Magdolna, a pályázat kitalálói és létrehozói voltak, meséltek a kezdetekről:

 

„A 90-es években boldogan éltük meg, hogy nem kellett már titkolni a Karácsony igazi tartalmát, lehetett ünnepelni és ünnepre készülődni. Sőt már 1988-as dátummal is őrzünk egy szerény kiadványt, ami „Karácsonyi készülődés” címmel arra biztat, hogy útmutatásai alapján saját magunk készítsünk ajándékokat, díszeket, betlehemeket.

Egy évvel korábban, 1987 adventjében pedig már kicsi vásárt is szerveztünk a Megyei Művelődési Központ Liszt Ferenc utcai helységében, ahol egyedi, az ünnep jellegéhez kapcsolódó, egyszerűségükben is szép díszeket árusítottak kézművesek....Aztán sorra jöttek az ötletek.

Innen már csak egy lépés volt a betlehem készítő pályázat, amit a budapesti „Betlehemi jászol” kiállítás kistestvéreként indítottunk útjára. Eleinte a Szabadművelődés Háza és a Magyarok Nagyasszonya Plébánia hirdette meg, de 2002-től bekapcsolódott a Fehérvári Kézművesek Társasága, amely egyesületként azóta is fő szervezője és megrendezője az eseménynek.

Változott a helyszín is, hiszen hol lehetne méltóbb környezete a betlehemeknek, mint a Szent IstvánHitoktatói és Művelődési Házban?

Az eltelt 20 év alatt sokak által kedvelt és látogatott esemény lett a kiállítás. Rangját a méltó helyszín, az igényes rendezés, a támogató intézmények hitelessége, Püspök Atya évről-évre megtisztelő jelenléte, de legfőképp a téma örök szépsége és érvényessége adja.

És itt most érkezzünk meg a jelenbe. Nézzünk szét és csodáljuk meg, milyen sokféle módon, sokféle anyaggal, számtalan megoldással jelentkeztek a pályázók!”

Szenczi Jánosné tájékoztatója a pályamunkákról:

 

"Pályázati felhívásunkra bárki pályázhatott, ha az alkotás a betlehemi jelenetet ábrázolta, természetes anyagokból állt, és kézműves technikával, kivitelezéssel készült.

Az idei pályázatra 28 gyerek és 25 felnőtt alkotás érkezett. A gyerekek kategóriájában 21 egyéni alkotás és 7 csoportos alkotás érkezett.

A zsűri végignézve az alkotásokat, döntött. Szokásunkhoz híven nem első, második, harmadik díjat adunk ki, hanem az ötletes, szép alkotásokat oklevéllel, emléklappal és ajándékkal jutalmaztuk.

 

A zsűri gyermek kategóriában a következő alkotókat jutalmazta:

 

Gyerek csoportos díjak:

Kotter Péter, Márk és Dávid, azaz a Kotter család

Zentais Tűbarátok Köre

Szent Imre Óvoda Vizuális Tehetséggondozó Műhely

Boldog Gizella Óvoda óvodásai

Iványi Borka és Molnár Kitti Kinga 

Kaiser Jázmin és Kondás Zsófia    

Molnár Boglárka és Molnár Blanka

 

Egyéni díjazott gyerekek oklevelet és ajándékot kaptak


Csehkis Nóra

Harmath Klaudia

Heidl Olivér Zétény

Juhász Barnabás

Major Patrícia

Polai Zselyke

Polai Panna


Gyerek kategóriában emléklapot és apró ajándékot kaptak:


Gerván Adél

Mirkó Dániel

Nagy Mercédesz

Nagy Natália

Babrányi Anna

Kis Gréta

Mezei Annamária

Arany János Iskola 3.a osztály

Horváth Kovács Lotti


Felnőtt kategóriában oklevelet és ajándékot kapott:


Babai Zsolt

Bálint Zsuzsanna

Csákó-Bognár Anita

Gelencsér Julianna

Nagy Elisabeta

Pokrovenszki Lászlóné

Sárosdi József

Zsoldos Józsefné


 A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara díját Sárvári József, a Kamara alelnöke adta át .

A díjat kapta: Mitrovicsné Dvorszky Eszter

 

Köszönjük a gyerekeket segítő szülők, pedagógusok és szakkörvezetők munkáját, akik minden évben hozzájárulnak ennek a kiállításnak létrejöttéhez.

Külön köszönjük Lőrinczné Schwarcz Magdolna pedagógusnak és Kató Balázs fazekas mesternek ezt a közösségteremtő pedagógiai munkát, melynek eredményeként tanítványaik évről évre sikerrel szerepelnek a „Betlehemi szép csillag” pályázaton.

 

A kiállítótér másik termében a Fehérvári Kézművesek Egyesülete textillel foglalkozó tagjainak alkotásait láthatják.”

 

A kiállítás december 20-ig látogatható hétfőtől péntekig 10-16 óráig, szombatig 13-18 óráig, vasárnap 15-18 óráig.

 

 

A képeket a Galériában itt lehet megtekinteni.