00IMG 7787

Karácsonytól karácsonyig, Takácsné Ambrus Éva Csuhévilága című könyv bemutatóján Dr. Bakonyi István beszélgetett az alkotóval és Angster Máriával, a kötet létrehozásának szorgalmazójával,  a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A jó hangulatú, közvetlen beszélgetésből fény derült a kezdő lépésekre, az alapanyag gyűjtésére, melyben férje nagyon sokat segített, a csuhé figurák mozzanatainak megformálására.

Takácsné Ambrus Éva kézművestársunk munkáinak fő témái a falusi élet, a népszokások, a vallási hagyományok.

Nagyon jó elidőzni a figurák, az életképek előtt, észrevenni a legapróbb részleteket is. Mintha ott lennénk a Halásztanyán, a Falusi tanító családjánál, a Kenyérsütésnél vagy a Szilvalekvár főzésnél...

Természetesen otthon nagyon jó lapozgatni a könyvet, és a sok szép kép mellett olvasni az alkotó gondolatait.

 

„A Fehérvárt otthonának érző alkotó hetvenhárom kompozícióját adományozta a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Háznak. A lenyűgöző népi iparművészeti kollekciót Csuhévilág állandóéletmű kiállításként látogathatják a fehérváriak és a városba zarándokolól.” (idézet a könyvből)

 

Reméljük, a bemutatott pár kép felkelti az érdeklődést, és sokan kíváncsiak lesznek Takácsné Ambrus Éva csuhéműves, Népi Iparművész kézműves társunk alkotásaira, mely szombattól a „Minden ami textil” kiállításunkkal együtt tekinthető meg.

 

Szeretettel várjuk a Minden ami textil” kiállítás megnyitójára

 

2022. október 15-én 16 órára,
a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájába
(Székesfehérvár, Liszt Ferenc utca 1.)

 

A kiállítást megnyitja:
Szűcs Erzsébet művészettörténész

 

A megnyitó közreműködnek:
a Székesfehérvári Zentai Úti Általános Iskola növendékei

 

A kiállítás megtekinthető:

 

2022. november 20-ig,
hétfőtől péntekig 9-17 óráig, szombaton 9-15 óráig

 

A képeket a Galériában itt lehet megtekinteni.