Név: Berta Mária
Cím: 8074, Csókakő, Petőfi utca 4.
Telefon: 30/573-3214

Email:

 
Weboldal:  

14 éven keresztül rajzoltam-festettem a székesfehérvári Derkovits Képzőművészeti Körben. Így jutottam el 1980-ban Mórra egy képző -és iparművészeti táborba, ahol a szövőműhely vezetője Csókos Györgyi volt. Csodálatos puha gyapjúkból fontak, szőttek, az alapanyag és a tevékenység annyira lenyűgözött, hogy a festészetnek, grafikának búcsút intve már ott elkezdtem fonni szőni. Örökre fogva tart a gyapjú melegsége, puhasága, szépsége, formálhatósága, a belőle készíthető alkotások sokfélesége, ebben erősítettek meg későbbi mestereim Nagyné Nyikus Anna és Bakay Erzsébet is.

 

Ekkor kezdtem el tudatosan népművészettel foglalkozni és a kezem „emlékezett” a gyermekkori játékaim készítésére, melyet a nagyszüleimnél töltött nyarakon tanultam a nagyanyámtól és az édesanyámtól. Hosszú éveken át jártam a móri táborokba és a Velemi Stúdió-ba, ahol folyamatosan képeztem magam.

 

Később különböző kézműves tanfolyamokat végeztem, ahol többféle mesterséget tanultam, a szövés mellett bőrmívességet és a természetes anyagokból készíthető gyermekjátékokat.

1997. októberében a Magyar Művelődési Intézetnél felsőfokú népi játék és kismesterségek oktatója, valamint szőnyegszövő- takács végzettséget szereztem. Közben 1996-ban elvégeztem a JPTE BTK művelődésszervezői főiskolai szakát.

 

1980-tól több éven keresztül voltam vezetője a Móron szervezett alkotótáborok szövő szekciójának, valamint játszóházakat és továbbképzéseket tartottam és tartok gyerekeknek és felnőtteknek az ország különböző közművelődési intézményeiben.

 

Móron és Székesfehérváron több éven át tanítottam szövést szakiskolákban, valamint a Fejér megyei Pedagógiai Intézet szervezésében indított óvónő- és pedagógus továbbképzésében gyermekjáték készítést és bőrmívességet is.

Jelenleg Móron a Művelődési Központban dolgozom művelődésszervezőként, ahol játszóházakat, nyári kézműves táborokat szervezek és vezetek gyerekek számára.

 

Tagja vagyok a Fehérvári Kézművesek egyesületének és a Fejér megyei Népművészeti Egyesületnek.