en IMG 7951Három napos szakmai sorozatunk második rendezvényét tartottuk november 12-én Székesfehérváron a Rác utcában, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében.

 

 

 

 

Nyiredy Judit textilművész „Foltvarrás Magyarországon” címmel a foltvarrás kialakulásáról beszélt, a kezdetektől napjainkig, Magyarországon való elterjedéséig.

A foltvarrás a XVIII. században élte virágkorát, a világ minden táján ismerték, Amerikában, az Indiánoknál, Angliában, Írországban, Skandináv országokban, stb. Terjedése során új mintákkal, technikákkal gazdagodott.

 

Judit képekkel gazdagon illusztrált előadásában ismertette a minták fajtáit, kész darabokat ábrázoló fotóin láthattuk a színek harmóniáját.

Például az Ír lánc elnevezésű minta 1850-ből származik, angol technika a Nagymama virágoskertje, érdekes a Lyuk a csűr falán , a Log Cabin (kunyhó blokk), a Bírósági lépcső blokk, az Ananász blokk, a Kosár blokk, a négyszögek és háromszögek világa,. és még hosszan lehetne sorolni.

 

Kezdetekkor praktikus szempontból alkalmazták a foltvarrást viseleteken, takarókon, az indiánoknál ingek díszítésén, majd az évek során mára hobbivá vált.

 

Magyarországi vonatkozásban Mentényi Irma nevéhez fűződik az első magyar applikált quilt, 1934-ben készítette chicagói tartózkodása idején.

Magyarországon Dolányi Anna terjesztette el a technikát, tanította az érdeklődőket, nevéhez fűződik a Magyar Foltvarró Céh létrehozása 1989-ben. Sok könyve jelent meg. Urbánfy Terézia is ismerős a Kézművesek Házában, előadóként járt nálunk. A foltvarrás témában megjelent könyve sok hasznos tudnivalót tartalmaz.

A szorgos kezek alkotásait országos és számos világ kiállításokon lehet megcsodálni.

 

A Kézműves Ház kiegészítése:

 

Székesfehérváron meg kell említeni Berente Juditot, (Dolányi Anna tanítványa).  Judit vezetésével 1995-ben megalakult a Korona Foltvarró Kör hat taggal , akik a spanyolországi Sitges városába küldték el munkájukat a hagyományos foltvarró fesztiválra. Örökség és hagyományaink témakörben fogtak foltvarráshoz. A versenybe az európai szövetség 17 országát hívták meg két-két munkával.

Összesen nyolcvan pályázatot értékeltek, huszonkettő volt nemzetközi, a többi spanyol.

A Korona Foltvarró Kör kis lelkes csapata a nemzetközi díjat kapa meg. A jó kezdést követően számos sikert értek még el.

 

Erdei Lilla etnográfus, muzeológus „Művészi csipkék a régi korok ruháin”  címmel vezetett végig a csipkék történetén.  Képeken megismertük a fajtáit, technikáit, a különböző korban készült csipkék jellemzőit, gyönyörködtünk a szebbnél szebb munkákban. A felhasználási lehetőségek sora szinte végtelen, láthattuk betétcsipkeként alsóneműn, szegély csipkeként ruhán, nyak körüli gallérokon, rátétként, öltözék kiegészítőként, lakás díszként, egyházi textileken, férfiak öltözékén. Önálló darabként pedig csodás vállkendők készültek.

 

A gyakorlati foglalkozáson a foltvarrással lehetett ismerkedni, illetve „ A magyar népviselet történeti nézőpontból” témakörben véleményt cserélni Erdei Lilla vezetésével.

 

 

A „Kalandozások a textilek világában”  hasznosak voltak , azok számára is akik még most kezdtek el ismerkedtek a két témával. Erre a napra is, - mint a pár éve kezdődött  őszi sorozataink korábbi előadásaira is - megállapítható, az új ismeretekkel ismét gazdagabbak lehetünk.

 

A képeket a Galériában itt lehet megtekinteni.