Fehérvári Kézművesek alkotóháza

A programban a gyöngyfűzés, fazekasság, fonás-szövés foglalkozásokat a Fehérvári Kézművesek Egyesülete kézművesei, a szálasanyag foglalkozásokat a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület kézművese tartotta.

 

 

Csoportok száma: 4

Helyszín és időpont:

-          1 csoport, Ercsi Művelődési Központ, november 6-9.

-          3 csoport, Székesfehérvár, Fehérvári Kézművesek Egyesülete alkotóháza,       november 6-9., november 13-16., november 20-23.

Foglalkozások: gyöngyfűzés, fazekasság, fonás-szövés, szálasanyag


Mind a 4 csoportra jellemző volt, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak kicsit félve jöttek, többen izgultak, hogy nem lesznek elég ügyesek, tartottak a kudarctól. A csoportok tagjai itt a foglalkozásokon ismerkedtek meg egymással, többen címet, elérhetőséget cseréltek, tapasztalatokat beszéltek meg egymással, tehát közösség-építésnek is kitűnő alkalom volt a 4 nap. A csoportok főleg nőkből álltak, egy-egy férfi volt mindegyik csoportban. A kezdeti félelmek a foglalkozások során oldódtak, többeknek gyerekkori emlékei is előjöttek, egy-egy kézműves technika kapcsán. Aztán a kézműves- napok végén boldogan állapították meg, hogy mennyi mindent készítettek el a nap folyamán, mennyi új ismeretre tettek szert, s hogy ezt a tudást majd hogyan hasznosítják a későbbiekben.

Minden kézműves adott nekik alapanyagot, hogy ha otthon folytatni szeretnék, akkor legyen miből elkészíteni, legyen minta a későbbi anyagbeszerzéshez.

Mind a 4 csoport tagjai megköszönték a képzési lehetőséget, a segítő bátorítást egy-egy munkafolyamat kapcsán, és az alkotás örömének átadását. Nagyon pozitív visszajezéseket kaptunk, és kapunk azóta is.

Egyetlen negatívum szerintük az volt, hogy nagyon rövid volt a képzés.

A résztvevőknek felajánlottuk az egyesület által működtetett szakköröket, foglalkozási lehetőségeket, reméljük többen élni fognak vele.