01IMG 0702A „Betlehemi szép csillag” pályázat tizenöt éve indult útjára

a Szabadművelődés Házából Radetzky Jenőné és Varga Magdolna kezdeményezésére. A pályázat célja az volt, hogy segítse Jézus születésére, a karácsony ünnepére való felkészülést, mutassa be a magyar szakrális népművészet gazdag hagyományait, és ösztönözze a gyermekek és felnőttek alkotó kedvét. A 15 év alatt nagyon sok gyermek és felnőtt küldte el az alkotásait, bemutatva ezzel, hogy nekik mit jelent a betlehemi történet.A természetes anyagokból alkotott betlehemek készítését akkorra már évek óta népszerűsítette Budapesten A magyar kézművességért alapítvány.

Hogy helye van nálunk is egy ilyen kezdeményezésnek, az rögtön bebizonyosodott, hiszen a pályázati anyagok rendre megtöltöttek egy kiállítási termet. Mára a város központban lévő Szent István Hioktatási és Művelődési ház az otthona a „Betlehemi szép csillag” kiállításnak és várja családok csoportok látogatását  az edventi időszak kedves eseményeként.
A kiállított betlehemek mellett külön terem idézi fel a régi idők fahéj és mézeskalács illatú készülődéseit korabeli tárgyakkal, fotókkal régi szakácskönyvekkel, gyönyörűen díszített mézeskalácsokkal.
Itt látható továbbá Sereg Mátyásné kézműves társunk buzsáki textilgyűjteménye, melyet régi korok asszonyai varrtak, hímeztek.

Az idei kiállítástis Spányi Antal megyéspüspök Úr köszöntője és dr. Gelencsér József szakmai értékelése nyitotta meg. A benyújtott alkotások közül sokan részesültek elismerésben és szerény díjazásban.

A pályamunkákról Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke adott tájékoztatást, emléklapok és díjak átadásával gratulált a pályázóknak:

Az idén 63 alkotás érkezett hozzánk, s a zsűri döntésének megfelelően mindegyiket kiállítottuk a teremben. A zsűri tagjai Landgráf Katalin magyar iparművész, textilművész, a MMA tagja, dr Varró Ágnes néprajzkutató és Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke volt. Mind a hárman egyetértettünk abban, hogy az idén hagyományos és új technikákkal készült igényes alkotások érkeztek a pályázatra. Örömmel állapítottuk meg, hogy bővült a pályázók köre, új iskolák küldték el a tanulóik pályamunkáit. Egy-egy alkotásnál a betlehemi jelenet újszerű értelmezésével is találkoztunk, melyet alkotójuk sajátos látásmódját tükrözi.

Az alkotások díjazásánál a fő szempontok a következők voltak:
a betlehemi jelenet természetes anyagokból készüljön, kézműves kivitelezéssel és Jézus születésének ünnepéről szóljon.

A zsűri gyermek és felnőtt, egyéni és csoportos alkotásokat külön díjazott.

Gyermek egyéni kategória:

Radimeczky Miksa
Fenyvesi Noémi
Lőrincz Lilla
Fojtek Martin
Borbély Bálint

Gyermek csoportos kategória:

Badics Bella – Bálint Bence – Boldog Béla – Gonda Alexandra
Páduai Szent Antal Iskola Kerámia Tanszak
Arany János EGYMI Ezredéves Képességfejlesztő Iskola 7. osztály
Arany János EGYMI Ezredéves Képességfejlesztő Iskola 12.A – 12.B osztály
Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Képességfejlesztő Iskola és EGYMI  Orsovai Nóra, Felner Balázs, Banicz Martina, Faragó Beáta
MÁV óvoda Bóbita csoport
MÁV óvoda Katica csoport
MÁV óvoda Süni csoport
MÁV óvoda Maci csoport
Pálfi Aliz - Pálfi Nóra – Horváth Cintia
Fatimai Boldogasszony Általános Iskola
Szelényi Blanka Róza – Szelényi Kata Karolina

Felnőtt egyéni kategória:

Monostori Tiborné
Ujházi Márta
Köpf Jenő
Wildhoffer Ibolya
Salih Dilan
Horváth Krisztina

Családi kategória:

Sárosdi József és családja
Kluge család
Sipics Nóra Veronika – Sipics Boglárka Emma és családja


A Magyar Katolikus Rádió különdíját Újházi Márta, Radetzky András, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettesétől vehette át.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját Köpf Jenőnek Sipos Éva, a kamara főtitkár asszonya adta át.


Gratulálunk a díjazottaknak, és minden résztvevőnek köszönjük, hogy alkotásaikkal szebbé tették Székesfehérvár adventi ünnepét.

Kívánjuk, hogy a betlehmi szép csillag fényessen ragyogjon mind a készítők, mind a látogatók fölött, utat mutatva, hogy Karácsony ünnepére mind odataláljunk a jászolhoz!

A kiállítás december 22-ig látogatható hétfőtől szombatig 10-17 óráig, vasárnap 15-18 óráig.

A kiállítási anyagokat 2018. január 5-én, pénteken adjuk vissza az alkotóknak a kiállítás helyszínén, a Szent István Hioktatási és Művelődési Házban, 10-17 óra között. A tárgyakat nem áll módunkban őrizni, kérjük a fenti időpontban jöjjenek!

 

A képeket a Galériában itt lehet megtekinteni.