IMG 06792017. november 11-én az ősz folyamán második alkalommal szervezett Regionális szakmai napot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Rác utca 27. szám alatti alkotóházában. A szakmai nap témája Szalagszövés kártyával, mintázási lehetőségek. A programot a Hagyományok Háza és a M-ART egyesület támogatta.

A kártyaszövés iránt érdeklődő vendégeinket Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke köszöntötte, majd a délelőtti előadások sorát Kappanyos Katalin textilművész Szalagok az öltözködésben címmel nyitotta meg.
A szalagok fontos szerepet játszottak az öltözködésben, a világ minden táján, népeken és kultúrákon átível a szalag alkalmazása. Már a görök is kedvelték , igazi fénykorát a barokk korban élte, olykor meghökkentő méretben és mennyiségben láthatóak, néha szinte szalag-szoborrá formázva.
A hosszú évek során kalaptól kezdve haladva a ruházaton át a cipőig alkalmazták díszítésre, sőt a fehérneműkön is fellelhetőek voltak a funkcionális szalagok. Női, férfi és gyerek ruhákon, kalapon, főkötökön, hajban, nyakkendőkön, cipőkön követhető a divat változása.

Mintha több száz évet összefoglaló divatlapot nézegettünk volna az előadó képanyag válogatása alapján, élvezve a szalagok elhelyezését, néha megmosolyogva a korabeli divatot.

Landgráf Katalin textilművész Kártyaszövéssel készített szalagok címmel a kártyaszövés történetét mesélte el képekkel illusztrálva.

Érdekesnek találtuk a használható kártyák sokféleségét, nehezítve, de szebbé téve a szövést a kártyákon lévő lyukak számával. Katalin bemutatott egy különlegességet is, a kerek kártya formát, amit egy antik kézimunka könyvben fedezett fel. Ki is próbálta, a rajta készített szalagot megcsodálhattuk. Megnyugodtunk, mi a gyakorlásnál maradunk a négyzetes és négy lyukú kártyánál.

Szó esett a jó alapanyagokról, a szövés menetéről, a tervezésről. Megtudtuk, hogy a különféle mintákat a kártyák forgatásával, áthelyezésével egy másik helyre, kártyák kihagyásával alakíthatjuk.

Füzes Zsuzsanna nomád módon történő szalag szövési bemutatóját csodáltuk meg. Érdekes eszközöket használt, különféle hosszúságú és vastagságú rudakkal dolgozott, munkadarabján kirgíz mintát mutatott be. Zsuzsa elmesélte, hogy Belső-Ázsiában és az Andokban is ugyanezeket az eszközöket használják, hasonló technikával dolgoznak, természetesen mindegyik nép a saját mintagyűjteménye és színvilága alapján.

Majd a gyakorlatban is megismertük a kártyaszövés rejtelmeit, 10 darab négy lyukú kártyával dolgoztunk. Emlékezve a részletes útmutatóra, próbáltuk alkalmazni az alapos előkészítést. Néha elrontottuk a fonalak befűzését, belegabalyodtunk a kártyák sorrendjébe és bizony előfordult a fonalaknál némi gubancolódás is. De sebaj, sokat tanultunk ezzel is és végre elkezdődött a kártyák szorítása, forgatása, azaz a szövés. Otthon is szorgalmasan fogjuk gyakorolni.

Csapó Angéla népi  iparművész szádfán való szövés néhány változatát mutatta be.

Érdekesnek találtuk egyik technikáját, ahogy már az előre elkészített több méter hosszú láncfonalakat tárolta.
Egy asztalnyi mintadarabról mesélt és mesélt, melyik miért különleges, mire kell figyelni, mik a buktatók szövésnél.


Nagyon jól éreztük magunkat ezen a napon is, többen kedvet kaptak a szalagszövéshez is.

A képeket a Galériában itt lehet megtekinteni.