01IMG 04962017. október 28-án Regionális szakmai napot szervezett a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Rác utca 27. szám alatti alkotóházában. A szakmai nap témája Szalagszövés szádfával, mintázási lehetőségek.

A programot a Hagyományok Háza és a M-ART egyesület támogatta.
Délelőtt érdekes előadások hangzottak el, tartalmas élményt nyújtva az érdeklődőknek.

dr. Paál Zsuzsanna  etnográfus, a Magyar Néprajzi Társaság Önkéntes Gyűjtő Szakosztályának elnöke A nemzetközi szalagszövés mintakincse és néprajzi vonatkozása című összefoglalása első részében megismertük a szőtt szalagok funkcióit. Az egész világon régen és napjainkban is ismerik az emberek ezt a  technikát, használják a mindennapi életükben tárgyaikon, ruháikon. Az északi népeknél már régóta díszítő elemként is megfigyelhető hajban, nyakban vagy övként.
Mai világunkban egyre gyakrabban találkozunk a szövőtt szalagokkal kézelőkön, szövött szélek összefogásánál , kabátok díszítésénél. Mutatósak, szép ajándékok egy használati tárgy díszítésének alkalmazásánál is.
Gazdag, vetített képanyagon láthattuk a finn gyönyörű mintatárat, norvég viseleteken a szalagok sokrétű felhasználását,  a lett asszonyok hajfonatba is helyezték, a női és férfi viseleteken túl cipőiken is megfigyelhető.
Észtország lenyűgözően szép mintái különösen közel állnak a magyar ember lelkéhez, sok hasonlóságot lehet találni. Itt minden településnek saját mintakincse van, a szövött szalagokról felismerhető, ki melyik faluban él. A litván szövők szőttesbe is illesztették mintáikat, de hímzéseikben is felhasználták ugyanazt a motívumot.
Külön érdekesség volt dél-amerikai mintákat is megcsodálni, ezek színeiben, kontúrjaiban teljesen eltérnek az európaitól.

Landgráf Katalin textilművész a szádfa , majd a kártyaszövés történetét mesélte el képekkel illusztrálva. Szót ejtett a jó alapanyagokról, a szövés menetéről, a tervezésről, a mintázási lehetőségekről.
Szép gyűjtésének köszönhetően, képein megcsodáltuk a különféle népek szövési eszközeit, szálfeszítési technikáikat, mint a lábbuk újja, kókuszdió, nagy méretű kövek vagy akár pálmafa ága.
Katalin Somogyvárról származó régi ládás szövőszerkezetet hozott, ebben gyönyönyködtük, és természetesen ki is lehetett próbálni.

Délután B. Dobos Teréz és Landgráf Katalin segítségével, rövid megbeszélés után a gyakorlatban is kipróbáltuk a mintázást. A szövés egyik végét a derekunkra kötve, a másikat ajtó, ablak kilincshez rögzítve oldottuk meg a szálak feszítését. Pár óra elteltével szorgoskodásunk eredménye hamar megmutatkozott, csodálatos szövött szalagok kerültek ki a kezeink alól.

Szövők alkottak egy nagy családot ezen a szombaton, élvezettel hallgattuk a kötetlen előadásokat, gyakran záporoztak szakmai kérdések is az előadók felé.
Természetesen a Fehérvári Kézművesek Egyesülete az új érdeklődőket is bármikor szívesen fogadja, november 11-én kártyaszövés tecnikával folytatjuk a szakmai napot.

Erről részleteket a honlapunkon ( fehervarikezmuvesek.hu ) és FB oldalunkon ( Kézművesek Háza ) lehet megtudni.


A képeket a Galériában itt lehet megtekinteni.