0Idén V. alkalommal került megrendezésre a Magyar Gyapjúfesztivál. Szép számmal voltak jelen a gyapjúval kapcsolatos mesterséget űzők és a lelkes érdeklődők. Akik a délelőtt folyamán átvonuló futó zápor ellenére is kitartottak, azok a nap hátralevő részében már napsütésben élvezhették a változatos programokat.

A Kézművesek Házában a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak gyapjúmunkáiból berendezett kiállítás várta a látogatókat. Ugyanitt folytak az előadások is: Pásztókai-Szeőke Judit független régész az őskori és ókori textilekkel kapcsolatos kutatásaiba engedett bepillantást, Haris Mária népi iparművész növényi festés bemutatót tartott, Viha Lajos és Dezső Ildikó a gyapjúkelmék kezelésével és tisztításával ismertetett meg bennünket, végül, de nem utolsósorban Mordovin Maxim, az ELTE régésze mesélt a középkori posztókereskedelemről.

Ezalatt két udvarban pezsgett az élet: csattogott az olló a cikta juhok hátán, nyikorgott a farkasoló, pörögtek a rokkák, szorgosan jártak a tűk… A színes forgatagban minden a gyapjúról szólt: a festett fonalkupacok, nemezruhák, szőttesek, játékok… A látogatók nemcsak kipróbálhatták a tevékenységeket, de trükköket is eltanulhattak a profiktól.

Idén is jópár nevező akadt a kézműves kihívásokra, különösen az apró díszpárna készítése volt népszerű feladat, szebbnél szebb alkotások érkeztek, még a zsűri is elámult a résztvevők leleményességén és gyorsaságán.  Az alkotók: Farkas Manka, Venczelné Danyi Judit, Lasancz Ildikó, Sáfrány Mária, Fodorné Dr.Kis-Fekete Ildikó és Mayer Györgyné, valamint Bresztyenszky Boglárka, akiknek ezúton is gratulálunk!

Köszönjük mindenkinek a részvételt, jövőre találkozzuk ugyanitt!
/Összefoglaló a gyapjufesztival.hu oldalról/


http://www.mediaklikk.hu/video/ma-ejjel-2017-05-13-i-adas/

http://www.fehervartv.hu/video/index/20006


A képeket a Galériában itt lehet megtekinteni.