01IMG 9436Kézműves társak, barátok, ismerősök vették körbe Ambrus Éva csuhéfonó népi iparművészt életmű kiállításának megnyitóján május 3-án.

Együtt örültünk, hogy értékes alkotásai otthonra találtak a Szent István Hitoktatási és  Művelődési Ház ( Székesfehérvár, Liszt F. u. 1. ) gondoskodásában.

Köszönetünket fejezzük ki a pártolóknak, akik az elképzelést felkarolva hozzájárultak, hogy a már állandó kiállításon gyerekek, felnőttek, iskolások és városunkba látogatók csodálhassák meg a falusi élet ünnepeit, jelentős eseményeit, kedves mozzanatait Évike csuhéba álmodott megvalósításában.

Radetzky Jenőné népi iparművész megnyitó gondolatai:

Takács Istvánné Ambrus Éva csuhészobrok készítésével 1989 óta foglalkozik. Eleinte barátai, ismerősei számára ajándékozott a  maga alkotta figurákból, s az ő biztatásukra egyre több és bonyolultabb életkép formálódott a kezei alatt. Az évek során közel száz darabból álló önálló szobor vagy több alakos jelenet született, melyeket több mint hetven kiállításon mutatott be itthon és külföldön. Munkái eljutottak Rómába is, ahol nagy Betleheme a Nemzetközi 100 jászol kiállításon képviselte a magyar kézművességet.Többször volt díjazottja  a Kézműves Remek országos pályázatnak  és a budapesti karácsonyi Betlehemi jászol kiállításnak. Alkotásait rendszeresen zsűriztette és 1999-ben munkássága elismeréseként megkapta a népi iparművész címet. Megalakulása óta megbecsült tagja a Fehérvári Kézművesek Egyesületének.

Takácsné Ambrus Éva életképei csodás időutazásra hívnak bennünket. Segítenek felidézni a múltat,a falusi élet eseményeit. Megelevenedik a kukoricahántás, a kukorica betakarítása, a húsvéti locsolkodás, a szilvalekvárfőzés, a nagymosás. Látjuk az emberi élet jeles eseményeit, mint a lakodalom, de a munkás hétkönapokat is: a halászok, a favágók nehéz életét.
Az eseményeknek a valósághoz hű ábrázolásával, a kompozíciók arányos elrendezésével, a részletek aprólékos, míves kidolgozásával, a színárnyalatok gondos megválasztásával születtek meg ezek az alkotások, amelyektől nehéz elszakadni csodáló tekintetünknek.
Rabul ejt bennünket még valami... Tudjuk, érezzük,hogy sokkal több ez, mint technikailag jól elkészített, stabil és arányos csuhébabák együttese. Itt bizony lelkes lényekről van szó, akik élnek, mozdulatokba hajolnak, figyelnek, vidámak és szomorúak, fiatalok és bölcs, hajlotthátú öregek.

A kiállítás megtekintése szemet-lelket gyönyörködtető élményt jelent.

A képeket a Galériában itt lehet megtekinteni