img 8941„ Mindennapi hagyományaink”

Az országos rendezvényhez a Fehérvári Kézművesek Egyesülete Fonó-szövő szakmai nappal csatlakozott, Szalagszövés szádfával, szalagszövés kártyával témában.

A szövök egy kis családja látogatott el hozzánk ismét, Pakstól Körmendig, Balatonalmáditól Szekszárdig, sokféle településről érkeztek ,egymást már ismerősként üdvözölve.

A baráti hangulatot még fokozta a két előadó barátsága, közvetlen, kedves személyisége.

Kappanyos Katalin textilművész beavatott minket abba, miként  jelentek meg az övek az öltözködésben és milyen funkciókat töltöttek be a kezdetektől tekintve. Anyagukban az évszázadok során megtalálható volt a textil, a bőr, a szalag, a fonat, a zsinór és a fém is. A különféle népviseletekben az öltözéket szövött övvel díszítették.

Landgráf Katalin textilművész a szádfa , majd a kártyaszövés történetét mesélte el képekkel illusztrálva. Szót ejtett a jó alapanyagokról, a szövés menetéről, a tervezésről, a mintázási lehetőségekről. Megemlítette a különleges felvetéssel készíthető „svéd” és „navajo” szövést is, de mi előszőr az alapokkal és az egyszerűbb mintákkal keztük az ismerkedést.

A kártyaszövéssel kapcsolatban megjegyeztük Peter Colingwood nevét is, aki több technikát dolgozott ki és foglalta ezeket könyvekbe.

Délután a gyakorlat következett, válogattuk a kedvenc színeinket a fonalakból, majd munkához láttunk. Szorgoskodásunk eredménye hamar megmutatkozott, csodálatos szövött szalagok kerültek ki a kezeink alól.

 

A képeket a Galériában itt lehet megtekinteni.