img 8390A „Nyiss ajtót a barkóságra” ötletet követve a Fehérvári Kézművesek Egyesülete is ajtót nyitott a középiskolás fiataloknak és minden érdeklődőnek, hogy megismerjék Fejér megye néprajzi kincseit, hímzésmotívumait, hagyományait.

 

 

 „Nyiss ajtót a barkóságra” volt a címe a Királdi Művésztanya bemutatkozó kiállításának és a megnyitón megtekintett divatbemutatónak 2016. október 7-én, a Szent István Hitoktató Központ és Művelődési Házban.( Székesfehérvár, Liszt Ferenc u.1.)


A kiállítás megnyitón életre keltek a barkó hímzés motívumai Molnár-Madarász Melinda (Meyke) által tervezett ruhákon. A csodálatos divatbemutató örömet szerzett az Árpád Szakképző Iskola és az I. István Középiskola diákjainak, akik a manökenek voltak és nem kevésbé az érdeklődő közönségnek is.
( A megnyitóhoz kapcsoló beszámolót itt, a képeket a Galériában itt lehet megtekinteni.)

A „Nyiss ajtót a barkóságra” ötletet követve a Fehérvári Kézművesek Egyesülete is ajtót nyitott a középiskolás fiataloknak és minden érdeklődőnek, hogy megismerjék Fejér megye néprajzi kincseit, hímzésmotívumait, hagyományait.
A kiállítást követő napon megkezdődött a gyakorlati munka a Kézművesek házában, folytatódott október 22-én, végül november 12-én zártuk a programot.

 

A három alkalom során Párniczky Józsefné által összegyűjtött hímzésmotívumokat dolgoztuk fel mesterek segítségével. Az egyik csoport hímző-öltésekkel, a másik csoport bútorfestési technikával készített alkotásokat.

 

Kappanyos Katalin és Landgráf Katalin textilművészek divattörténeti előadásokkal, a tervezési folyamatok bemutatásával, a motívumok elhelyezésében hasznos ötletekkel, tanácsokkal segítették a csoportok munkáját.

 

A hímző öltések tanítását a székesfehérvári hímző-szakkörök vezetői, tagjai végezték, Csuthy Lászlóné, Puspán Béláné és Gerebics Lajosné.
A csoportok közösségépítését a királdi Művésztanya vezetői Pálmai Ilka és édesanyja Farkas Éva vállalta.

 

A Tabajdon élő Simóné Béllei Ágnes és lánya Simó Ágnes bemutatták lakóhelyük mintakincseit, a tabajdi hímzés-motívum gyűjteményüket.

 

A csoportoknak alkalmuk volt megtekinteni a seregélyesi tájházban összegyűjtött, hímzett régi ruhadarabokat is, melyeket Hollósi Pista bácsi bocsátott a rendelkezésünkre.

 

A bútorfestéssel készült ékszerek elkészítésében Csendes Lajos, Radetzky Jenőné, Kovácsai Gabriella és Borsos Márta segítette a munkát.

A 3 alkalom végén kiállítással és összegzéssel fejeztük be a rendezvény-sorozatot. A jelképesen kinyitott ajtót továbbra is „nyitva hagyjuk”, és a megkezdett programot a jövő évben folytatjuk.

Köszönjük a Magyar Művészeti Akadémiának és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának, hogy programunkat támogatta.

Köszönjük mindenkinek, akik elfogadták felkérésünket, partnereink lettek és munkájukkal segítették a rendezvényünk sikerét.

 

A képeket a Galériában itt lehet megtekinteni