03img 8259 a címe a Királdi Művésztanya bemutatkozó kiállításának és a megnyitón megtekintett divatbemutatónak 2016. október 7-én, a Szent István Hitoktató Központ és Művelődési Házban.( Székesfehérvár, Liszt Ferenc u.1.)


Hogy kik azok a barkók? Ezt megtudhattuk a „Királdi Művésztanya” egyik vezetőjétől, Pálmai Ilkától. Pár lelkes királdi ember elhatározta, hogy felkutatja a térség feledésbe merült népművészetét,  azaz a barkó tájegység motívum világát. Házról-házra járva szorgalmasan, kitartóan gyűjtötték a még megtalálható tárgyi emlékeket.

Sikeres pályázatok és a szép elgondolás mellé álló Hagyományok Háza Mestereivel kezdődött el a mesterségek elsajátítása.

Az elmúlt több, mint 2 év alatt Beszprémy Katalin és Illés Vanda a hímzést és viseletvarrást, Pintér Piroska a szövést, Ament Éva a bútorestést tanította.  A képzés keretében használati tárgyak készültek, a tervezéstől a kivitelezésig a Mesterek rendkívül széleskörű tudást osztottak meg a 20 Inassal. A képzés eredményeként minőségi helyi termékek születtek. Portékáik között zsűrizett termékek is találhatók.A kiállítás megnyitón életre keltek a barkó hímzés motívumai Molnár-Madarász Melinda (Meyke) által tervezett ruhákon. A csodálatos divatbemutató örömet szerzett az Árpád Szakképző Iskola és az I. István Középiskola diákjainak, akik a manökenek voltak és nem kevésbé az érdeklődő közönségnek is.

A „Nyiss ajtót a barkóságra” ötletet követve a Fehérvári Kézművesek Egyesülete is ajtót nyit. Szeretnénk, ha a mostani fiatalok megismernék a Fejér megyei értékeket, néprajzi kincseit, hagyományait itt, Székesfehérváron a Fehérvári Kézművesek Házában.

A kiállítást követő napon megkezdődött a gyakorlati munka a Kézművesek házában, és folytatódik október 22-én., majd november 12-én zárjuk a programot.

Köszönjük a Királdi Művésztanyának, Pálmai Ilkának és édesanyjának, Farkas Évának, Csendes Lajosnak, valamint Molnár-Madarász Melinda Meyke divattervezőnek, hogy elfogadták kérésünket és partnereink lettekA Művésztanya Barkó kiállítása október 21-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.A képeket a Galériában itt lehet megtekinteni.